Marskstien

Marskstien

Oplev Danmarks største marskområde, Tøndermarsken. Et fladt, særpræget landskab, skabt af havet og formet af mennesker.

Udgivet d. 24 juli 2022.

Info

  • Længde: 1-3 dages loop hike

  • Sværhedsgrad: Nem

  • Distance: 54 km

Trailstart og navigation
Marskstien er et cirkulært hike, så du vil altid ende samme sted, som du startede. Ruten går gennem Tønder, Møgeltønder og Højer, som alle er gode steder at starte, hvis du skal have din bil parkeret, eller er med offentlig transport.
Hele ruten er rigtig godt markeret, og min kæreste og jeg havde ingen problemer med at finde vej. Du skal blot følge de små, blå mænd. I Tønder og Højer midtby kan ruten godt være ændret en smule, da de er ved at lave kloakarbejde (sommer 2022). Det er dog stadig rigtig nemt at finde vej. Når kloakarbejdet er færdigt, vil ruten følge den oprindelige rute igen.
Hvis du planlægger at vandre Marskstien på én dag, vil jeg anbefalde at starte i Tønder, og gå syd om. Du vil på den måde have solen i ryggen hele dagen (juli måned). Det gjorde vi og det passede helt perfekt. Du vil så være i Højer omkring aftensmadstid og kan handle ind her eller spise et lokalt sted. Hvis du vil vandre ruten over to eller tre dage, vil jeg anbefale at starte i Højer. Om du går den ene eller anden vej rundt, vil i det tilfælde være op til dig. Hvis du starter med at gå mod vest, vil du opleve det fredede UNESCO område og Nationalpark Vadehavet først på ruten. Går du modsat mod øst, vil du opleve de gamle og helt eventyrlige gader i Højer og Møgeltønder.

Nedenfor kan du downloade hele ruten som GPX fil og loade det ind på din mobil eller smartwatch. Jeg har også vedhæftet et Google Maps kort med alle informationer om overnatning, vandposter, toiletter og indkøb. Markstiens officielle hjemmeside byder også på et rigtig godt kort med mange informationer.

Vær opmærksom på, at du undervejs skal krydse flere hegn. De fleste er med låger, som er nemme at åbne og lukke, andre er store og kræver, at du kan balancere på et par trin. Se billedet lidt længere nede.

Du kommer ikke til at fare vild på Marskstien. Hele ruten er godt markeret.

Undervejs på Marskstien kommer du til at vandre ca. 2 km i meget højt græs og siv. Her er det syd for Tønder.

På kortet finder du alle informationer om overnatning, indkøb, vandposter, toiletter og transport.

Transport
Det er meget nemt at komme til Marskstien med både offentlig transport og egen bil. Hvis du selv kører til Tønder, er der et hav af gratis offentlige parkeringspladser. Det gælder også Højer og Møgeltønder. Nogle af dem er dog tidsbegrænsede, så benyt dig af dem jeg har beskrevet her på siden.

Du kan parkere din bil her med start i:

Tønder, P-pladsen ved Slotsbanken 10, 6270 Tønder.
Møgeltønder, P-pladsen overfor Schackenborg Slot, Slotsgaden, 6270 Tønder.
Højer, P-pladsen ved Brugsen, Nørrevej 52, 6280 Højer, eller ved vandværket på Ballumvej 36, 6280 Højer.

Hvis du er med offentlige transport, kører toget direkte fra Esbjerg eller Tyskland til Tønder. I Tønder finder du også Tønder Busstation med direkte busforbindelse til Tinglev Station, hvor toget fra København, Aarhus og Aalborg stopper.
Fra Tønder Busstation kan du også tage bus 266 til Møgeltønder på blot 13 min. Bussen kører dernæst videre og stopper i Højer. Hele turen til Højer tager 25 min. Vær opmærksom på, at afgangstiderne i weekenden, hvor bussen kun har to afgange om lørdagen og én enkelt om søndagen (sommerkøreplan). Læs mere og find de opdaterede bustider på Sydtrafik.

Kan jeg vandre hele året?
Marskstien kan vandres fra forår til efterår. Jeg vil ikke anbefalde at gå den om vinteren. Tøndermarsken er et af de bedste steder at opleve sort sol i Danmark. Stærenes dans på himlen kan opleves hvert efterår og forår, når de store stæreflokke samles for at gå til ro. I sommerperioden er chancen for tørt underlag størst, men det er også her beplantningen er højest. Vi oplevede en strækning på cirka 1 kilometer med rigtig mange brændenælder. Det var ikke sjovt. Du går meget af tiden på diger, så stien vil aldrig være oversvømmet, som det kan ske med fx Trækstien langs Gudenåen.

En stor del af ruten foregår på diger, hvor får går og græsser. Du vil derfor skulle krydse disse låger et par gange.

Du kommer til at dele ruten med hundredvis af får - og lam, hvis du er heldig.

Ved Grænsevogterhuset ved Siltoft finder du dette informationshus med offentligt toilet. Der er også en hane med drikkevand på gavlen. Hvis du kommer på en kold dag, er det muligt at tænde for varmen indendørs. Bemærk, det er åbent mellem kl. 8 og 22 fra d. 1 april til 31. oktober og fra kl. 8 til kl. 17 mellem d. 1. november og 31. marts.

Meget af ruten foregår på diger som denne. Græsset kan nogle steder være lidt højt afhængigt af, hvornår det sidst er blevet slået.

Overnatning 
Du finder alt lige fra shelterpladser og campingpladser til hoteller og B&B på Marskstien. Hvis du er frisk og tager hele Marskstien på én dag, vil jeg anbefale dig at sove i Tønder før og efter start, hvis du ikke bor i lokalområdet. I Tønder finder du et bredt udvalg af det hele, samt en campingplads og en seng på en sovesal ved Danhostel.

Undervejs på hele ruten er der tre shelterpladser i henholdsvis Emmerlev, Møgeltønder og Lægan. Shelterne er alle ret nye og roterbare, så du kan få læ fra vinden, uanset hvor den kommer fra. Du finder vand og muldtoilet ved dem alle (eller meget tæt ved). Det koster 30 kr. pr. mand at overnatte i dem, og de kan bookes her.

Hvis du vil vandre turen med overnatning i shelter kan en tidsplan se således ud:
Dag 1 - 14 km, Møgeltønder (øst om) til Lægan Shelterplads
Dag 2 - 27 km, Lægan Shelterplads til Emmerlev Shelterplads
Dag 3 - 13 km, Emmerlev Shelterplads til Møgeltønder

Eller

Dag 1 - 31 km, Højer (vest om) til Lægan Shelterplads
Dag 2 - 23 km, Lægan Shelterplads til Højer

Hvis du vil vandre turen med overnatning på hotel og B&B vil en tidsplan kunne se således ud:

Dag 1 - 23 km, Højer (vest om) til Rudbøl (til fx Rudbøl Grænsekro, Rudbøl Vandrehjem eller Rudbøl Camping)
Dag 2 - 16 km, Rudbøl til Tønder (sov fx. på Hostrups Hotel, Danhostel Tønder eller Tønder Camping)

Dag 3 - 15 km, Tønder til Højer
Dag 2 og 3 kan lægges sammen til sammenlagt 31 km, så ruten forkortes med én vandredag.

Hvis det hele skal være nemt, har Booksonderjylland.dk arrangeret en fire dags tur med tre vandredage. Det inkluderer overnatning og alle måltider. Prisen er i alt 6.052 kr. (2022) for to personer. Hund må medbringes, men koster 150-200 kr. ekstra pr. nat. Bagagetransport kan tilkøbes for i alt 600 kr. og gælder for hele gruppen. Jeg har ikke selv prøvet denne service, men ud fra hjemmesiden virker det nemt og overskueligt.

Højer er virkelig en overset lille, dansk by med de hyggeligste bygninger og gader. Her ses Marskhotellet, hvor det også er muligt at overnatte.

Slotsgaden i Møgeltønder på vej mod Schackenborg Slot. Her finder du også ‘Mormors Lille Cafe’ med alt fra kaffe og kage til sandwich.

Charmen i Møgeltønder skuffer ikke.

Mad og drikke
Generelt på hele ruten er det nemt at skaffe vand og mad. Hvis du starter i Tønder kan du finde et offentligt toilet bag Skibbrokiosken, hvor det også er muligt at tappe vand. I Tønder er et hav af supermarkeder og restauranter. Efter 7,6 kilometers vandring syd for Tønder by, kommer du næsten forbi grænsebutikkerne Fleggaard, Calle og Fakta, som er lige over grænsen til Tyskland. Husk dit pas, hvis du laver en detour over grænsen her.

I Højer finder du Dagli’Brugsen, hvor du kan købe det meste. Vi endte med at købe nogle sandwiches til aftensmad her. Alternativt byder Højer også på et par restauranter og lidt vest for Højer ved Vidåslusen finder du ‘Slusen’ - endnu et spisested. I Rudbøl er det muligt at spise ved Rudbøl Grænsekro. I Møgeltønder går du lige forbi ‘Mormors Lille Cafe’, som serverer alt fra kaffe og kager til sandwich.

I Rudbøl har du også mulighed for at tappe vand fra det offentlige toilet eller på campingpladsen, hvilket vi gjorde. Vis god stil og spørg om lov først og lad dem vise dig hanen, da du nemlig skal et lille stykke ind på pladsen for at finde den. Vi oplevede dem som meget gæstfri. Ved Grænsevogterhuset ved Siltoft finder du en udvendig vandhane til drikkevand. Her er også et toilet. Ved Vidåslusen er der ligeledes en udvendig vandhane og også offentlige toiletter. I Møgeltønder overfor Schakenborg Slot ligger en stor parkeringsplads med et offentligt toilet, og her er der såmænd også en udvendig hane til drikkevand. Ved Emmerlev på shelterpladsen kan du også tappe vand.

Med andre ord: Marskstien er ikke en rute, hvor vand bliver et problem. Tværtimod!

På en ca. 1 kilometer lang strækning inden du når Grænsevogterhuset ved Siltoft (når du kommer hertil fra nordgående retning), vil du opleve, at beplantningen med bl.a. brændenælder kan være en udfordring.

Ved Marskshelterpladsen “Emmerlev” finder du to roterbare shelters med plads til 4 personer hver. De kan roteres alt efter, hvor vinden kommer fra. Der er også et bord/bænkesæt, bålsted, vand og muldtoilet. Træ kan tilkøbes via Mobilpay for 35 kr.

På tre af de etablerede “Marsk toiletter” er det IKKE muligt at skaffe vand, da de er bygget som muldtoiletter.

I Møgeltønder tæt ved Schackenborg finder du dette offentlige toilet, som er åbent året rundt. Lige til venstre for døren er der en vandhane.

Kan jeg medbringe min hund?
Som de fleste andre vandreruter i Danmark, kan du sagtens tage din hund med, så længe den er i snor. Vær dog ekstra opmærksom, da du vil krydse flere folde med får, og at du skal over nogle høje hegn via små trin.

Hvad skal jeg pakke?
Pak let, og spar på vand og mad. De to ting kan hurtigt veje meget og det er nemt at skaffe undervejs. Hvis shelter ikke er dig, så overvej ruten med overnatning på hotel eller B&B og spar på den måde både sovepose og liggeunderlag væk. Hvis du går ruten forår eller efterår, vil et par ekstra sokker være en god ide, da du kan få lidt våde tæer. Tag også gerne en windbreaker/regnjakke med samt halsedisse og vanter - vinden kan være kraftig og kold. En regnponcho er no go! Du vil fungere som et segl, og din poncho kan få dig væltet omkuld eller gå i stykker på få sekunder.

Jeg har lavet en generel pakkeliste samt tips og tricks til gear, som du kan finde her.

Min vurdering
Marskstien overraskede mig meget positivt! Højer, Møgeltønder og Tønder er vildt hyggelige og charmerende. Det er helt klart nogle byer, som i den grad er undervurderet. Landskabet i marsken er øde og åbent og i sin egen facon meget fascinerende. Udsigten til Vadehavet er god og chancen for at se sort sol i efteråret er stor på denne tur. Hvis du er fugleinteresseret, er jeg helt sikker på, at der er nok at kigge efter. Overnatningsmulighederne er rigtig gode, både hvis det skal være primitivt eller luksus. Vand- og indkøbsmulighederne er også rigtig gode. Selvom jeg generelt er meget positiv, sad jeg alligevel tilbage med en “nu-gider-jeg-fanme-ikke gå-på-flere-diger”-følelse efter turen - men det har nok mest at gøre med, at vi vandrede hele turen på én dag.

Nyttige links
Offcielle hjemmeside: https://toendermarsken.dk/en/home/
Busplaner: https://www.sydtrafik.dk/ 
Det officielle kort: https://toendermarsken.dk/en/marsh-trail/map/
Infofolder: https://toendermarsken.dk/wp-content/uploads/2020/04/T%C3%B8ndermarsken_marskstien_folder_DK_WEB_200317.pdf