Aarhus - Silkeborg

Aarhus - Silkeborg

Oplev det midtjyske Søhøjland med en vandretur fra Aarhus til Silkeborg. Ruten får dig igennem storslået skove, ådale og talrige søer, og der er rig mulighed for at sove i telt og shelters undervejs.

Udgivet d. 30 juli 2020.

Info

  • Længde: 3-4 dages point to point hike

  • Sværhedsgrad: Moderat

  • Distance: 80 km

Transport
Hvis du er i bil, kan bilen parkeres i Ceresbyen under VIA University College mod betaling, tæt ved Aarhus Å, hvor ruten starter. Starter du i Silkeborg kan bilen parkeres vest for Silkeborg St. på en større parkeringsplads. Kommer du med bus eller tog til Aarhus, ligger ruten blot 1,5 km. fra Aarhus H og rutebilstation. I Silkeborg slutter ruten lige ved Silkeborg St. og rutebilstation. En billet med rejsekortet mellem de to byer koster ca. 76 kr. og tager 45 min. 

Trail start og navigation
Ruten starter officielt ved Søren Frichs Vej lige efter Vestre Ringgade, men jeg anbefaler at starte ruten en kilometer længere oppe ad åen mod Aarhus midtby. Herved får du en bedre fornemmelse af overgangen fra by til land. Det første lange stykke langs Brabrand stien ud af Aarhus kan virke langt, da det er asfalteret det meste af vejen, og der er ret mange mennesker. Hvis du er presset på tid, vil jeg anbefalde at starte ruten helt ude ved motorvejen i Ormslev Stationsby. Efter min mening går du ikke glip af noget. De officielle informationsskilte og foldere siger, at ruten er 64 km. lang, hvilket ikke er korrekt. Du skal regne med at gå ca. 80 km. Ruten er godt markeret hele vejen, først med blå skilte og efterfølgende røde. Af en eller anden grund stopper den officielle rute lige før Skanderborg og starter først igen efter bygrænsen. Herved er der ingen markeringer at gå efter. Jeg har på kortet længere nede noteret alternative forslag til ruter, hvorved du går gennem Skanderborg eller helt undgår byen. Du kan også få kortet ned på din mobil, ved at læse denne guide.

Syd for Silkeborg søerne deler Himmelbjergruten og Aarhus-Silkeborg sti flere gange, og benytter samme røde markering. Vær obs. på når de skilles og læs, hvilken rute du går på under den røde plet. Hvis du kunne tænke dig at vandre Himmelbjergruten kan du læse min guide her.

De fortryllende store skove nær Silkeborg

De fortryllende store skove nær Silkeborg

Markeringerne starter med at være blå, men skifter farve til rød undervejs. Vær ops på at Himmelbjergruten deler samme markering syd for Silkeborg søerne, og at de ikke altid følges. Læs derfor på makeringen hvilken vej du skal

Markeringerne starter med at være blå, men skifter farve til rød undervejs. Vær ops på at Himmelbjergruten deler samme markering syd for Silkeborg søerne, og at de ikke altid følges. Læs derfor på makeringen hvilken vej du skal

Tid på året
Turen kan benyttes hele året rundt. April til september er det ideelle tidspunkt at vandre i, men også det mest populære at gøre. Campsites og shelters kan nemt være fyldt i weekenden i højsæson.

Hvor kan jeg overnatte? 
På første etape af ruten mellem Aarhus og Skanderborg er det sparsomt med shelters og teltspladser. Første shelterplads er ved Åbo Skov efter knap 14 km. Herefter er næste shelterplads  hele 27 km fra trailstart ved Illerup Ådal og Tingdal. Der er ingen skove til fri teltning eller andre overnatningsmuligheder. Hvis du vil sove på hostel eller hotel, er første mulighed i Skanderborg by efter 30 km. 

I Tingdal er der etableret to shelters med bålplads på en skråning med udsigt til rislende vandløb i bunden. På en lille afsats bag shelterne er det muligt at sætte et par telte op. I naboskoven, Sønderskov, er der etableret en enkelt shelter med bålplads og bord/bænke ned mod Illerup Ådal. Bemærk dog at motorvejsstøj kan høres, men det er til at leve med. Lige bag ved pladsen er der en rindende kilde med frisk vand. For at tilgå begge shelterpladser, benyt kortet længere nede, hvor jeg har tilføjet alternative ruteforslag, der kommer forbi stederne.

På anden etape byder ruten på flere muligheder for overnatning. Hvis du vælger at tage hele turen på 3 dage, vil jeg anbefalde dig at gå 28 km. på dag 2 til en lejrplads øst for foden af Himmelbjerget. Stedet er placeret i vandkanten med flere bålpladser, bord/bænke og skraldespande samt badebro. Hvis det er for langt, kan Skimminhøj teltplads i Ry benyttes, som er 5 km. kortere på ruten. Det koster 35 kr. pr. mand og du får adgang til toilet, bad, bålplads og bordbænke. Der er også etableret en skov til fri teltning i Ry, men du skal gå 2,5 kilometer off-trail for at nå derhen.  

For flere forslag, se alle de markerede overnatningsmuligheder på kortet længere nede. 

Lejrplads for foden af Himmelbjerget

Lejrplads for foden af Himmelbjerget

De åbne marker mellem Skanderborg og Alken er ren Morten Korch

De åbne marker mellem Skanderborg og Alken er ren Morten Korch

Mad og drikke
Hvis du ikke har handlet inden trailstart, kan dette gøres ved Netto eller Føtex i Aarhus ikke langt fra ruten. På første etape mod Skanderborg medbring mad og vand til en hel dag. Første vandpost er vest for Illerup Ådal på gavlen af en ladebygning, og du skal gå en omvej på 3 kilometer (frem og tilbage). Hvis du har et filter med, kan du filtrer vandet fra en kilde lige bag shelterpladsen i Sønderskov. I Alken er det også muligt at fylde vand op ved byens shelterplads. De har også en lille lokal købmand med de basale varer (Åben kl. 16 til 19). I Ry er det muligt at købe det meste i Kvickly, eller du kan besøge nogle af de lokale spisesteder. Når du kommer til Silkeborg kan du evt. slutte turen af med en burger fra Trianglens Pølsevogn til 25 kr (Mandag - onsdag, ost + 4kr), som ligger lige på ruten, eller en is fra Slusekiosken en kilometer derfra. 

Et typisk morgenmåltid for mig består af havregryn, rosiner og nødder

Et typisk morgenmåltid for mig består af havregryn, rosiner og nødder

Pitstop hos Trianglens Pølsevogn

Pitstop hos Trianglens Pølsevogn

Hvad skal jeg pakke?
Se min pakkeliste, og få et overblik over hvad der er godt at tage med. 

Min vurdering
Jeg elsker når strækninger er fra by til by. Det sætter perspektiv på hverdagen og den transporttid vi normalt bruger. Landskabet skifter undervejs og går fra åbne vidner til tætpakkede skove. Hvis du elsker langdistance ruter er den helt klar værd at tage, men for mange kan den være lige i overkanten. Det største problem med ruten er de manglende muligheder for overnatning på første etape, og derved bliver man tvunget til at gå knap 30 km. Det er en hård start for de fleste. Hvis du derimod har gå-på-mod, er det bare med at komme afsted! 

Nyttige links
Informationsfolder