Hald Sø Rundt

Hald Sø Rundt

fra middelalderborg til herregÅrd og gennem et imponerende landskab formet af istiden. En perfekt dagstur!

Udgivet d. 10 april 2023.

Info

  • Længde: 1 dags loop hike

  • Sværhedsgrad: Moderat

  • Distance: 18 km

  • Ikke hunde-egnet. Du kommer gennem en del dyrefolde

Hald Sø Rundt er nok Danmarks flotteste dags-vandretur i Danmark. Landskabet er dramatisk, udsigten over Hald Sø er betagende, og at man får mulighed for at besøge middelalderborgen Hald Slot (gratis) og Hald Hovedgård, gør kun oplevelsen endnu bedre. Nyd en is ved Dollerup Ishus, nok Danmarks bedst beliggende ishus.

Hvor starter ruten?
Hald Sø Rundt ligger ved Hald Ege, Viborg og er et cirkulært hike, så du vil altid ende samme sted, som du startede. Det mest oplagt sted at starte, er ved Dollerup Ishus. Her er gode parkeringsmuligheder, toiletfaciliteter, vandpost og mulighed for at købe is og fastfood. Et andet godt udgangspunkt er ved Niels Bugges Kro. Her er også gode parkeringsmuligheder og adgang til Hald Skovlegeplads, som er en stor naturlegeplads bygget i træ. Trejde sted som jeg kan anbefale at starte er ved Hald Hovedgård. Her finder du en stor parkeringsplads, toiletfaciliteter, vandpost og et besøgscenter, der fortæller lidt om området.

Du kan parkere her:
Parkeringsplads Dollerup Bakker - Ligger på Ravnsbjergvej, blot Google det (gratis parkering)
Niels Bugges Kro, Ravnsbjergvej 69, 8800 Viborg (gratis)
Hald Hovedgård, Ravnsbjergvej 76, 8800 Viborg (gratis)

Hald Slot er åben igen for offentligheden, efter området har gennemgået en gennemgribbende renovering. Udsigten fejler ikke noget fra tåret! Foto: Jens Lindhe

På vestsiden er stierne bedst etableret, og landskabet åbner med udsigt til søen. Det er også her de fleste vælger at gå dagsture og det er samme stykke Hærvejen deler rute med Hald Sø Ruten.

Hvordan finder jeg vej?
Ruten er ikke officiel markeret, men noget Viborg Kommune burde gøre asap! (Prik lige til en fra Viborg Kommune, hvis du kender nogen!). Jeg har derfor udarbejdet et detaljeret kort nedenfor, som du kan gå efter. Du finder også min GPX fil herunder, som kan downloades og loades ind i dit kort/vandre/løbe app.

Hele ruten er forholdvis nem at navigere, da du går rundt om en sø, og derfor altid ved, om du er på rette spor. Vær dog opmærksom på, at på nord-øst siden har en lodsejer spærret af for stien helt ned til vandet, og du skal derfor ud på en lille omvej. Omvejen krydser hovedvej 13 to steder, så vær opmærksom på trafikken. Følg mit kort, og du vil gå den rigtige vej rundt i respekt for de lokale lodsejere.

På kortet finder du alle informationer om Hald Sø Rundt med vandposter, toiletter, stiforløb, overnatning og transport.

Hvordan er terrænet?
Hele ruten er meget kuperet, og du vil flere steder, især på østsiden, kunne opleve at stien er fugtig og mudret pga. små kilder.
På vestsiden er stierne bedre etableret og omkring Niels Bugges Kro, er der etableret gangstier i træ. Hvis du har dårlige knæ/ankler, er Hald Sø Rundt ikke lige ruten for dig.

Du kommer ikke udenom et par smattede steder på østsiden af Hald Sø.

De mange dyrefolde omkring søen gør desværre, at du på østsiden skal krydse hegn sådan her. På vestsiden er der etableret låger.

Kan jeg tage offentlig transport?
Hvis du kommer med offentlig transport, kan du tage bus 53 fra Viborg mod Herning. Når du køre ud af Hald Ege, vær klar til at hoppe af ved stoppestedet “Hald Hovedgaard, ved Herningvej”, og du er nu kun 1,5 km fra stien Hald Sø Rundt.

Kan jeg vandre hele året?
Hald Sø Rundt er bedst i sommerperioden, men kan sagtens vandres i for- og efterårs sæsonen. Vær dog ekstra obs på, at østsiden er mere mudret uden for sommerperioden. Dollerup Ishus holder lukket i vinterhalvåret.

Overnatning
Hvis du ønsker at tage en overnatning i forbindelse med Hald Sø Rundt, er der rigtig gode muligheder for at sove i shelter, telt eller i en seng. Hvis du er til sidstenævnte, kan herberget, som er tilknyttet Hald Hovedgaard, varmt anbefales. Det koster 100 kr. for en seng på sovesal, og du kan tilgå et lille te-køkken. Hald Hovedgaard tilbyder også private værelser i forskellige størrelser fra 200 kr. pr. nat.

Hvis du ønsker at sove i shelter, er der en stor shelterplads med 4 shelters med primitivt toilet, overdækket madpakkehus, vand og en stor bålplads med rist blot 300 meter fra herberget. Bedre toiletfaciliteter kan findes ved Hald Hovedgaard. Pladsen kan dog bookes af skoler og foreninger, så det er ikke altid sikkert, at shelterne er ledige.

Hvis du kommer med telt, kan jeg anbefale at slå camp på den primitive teltplads på “Inderøen”, som er halvøen i Hald Sø. Der er bålsted og et bord-bænkesæt. Medbring selv vand og tag dit skrald med derfra. Stedet ligget blandt store bøgetræer og kun 30 meter fra søen. Jeg har sovet der 7-8 gange, og roen blandt træerne og vandet er helt fantastisk. Find stedet på mit detaljerede kort længere oppe.

På “Inderøen” finder du denne primitive teltplads med udsigt til vand. Du kan finde træ i skovbunden til bål. Stedet har ingen skraldespand, så tag selv dit skrald med derfra.

Humøret er højt når vejret, ruten og selskabet er i top ;)

En tidlig morgen ved vandkanten ved Hald Sø - Søen egner sig perfekt til en dukkert, så hop du bare i!

På østsiden kommer du forbi flere kilder, bla. denne hvor der nemt kan tappes vand.

Hvor finder jeg vand og mad?
Du kan fylde vand op ved Hald Hovedgård, Dollerup Ishus og ved et par kilder på østsiden af søen. Alle steder er markeret på mit kort. Ved Dollerup Ishus kan du også købe is og fastfood. Hvis pengepungen er til det, kan Niels Bugges Kro klart anbefales til frokost eller aftensmad. De foretrækker, at bord bookes på forhånd.

Kan jeg medbringe min hund?
Jeg vil IKKE anbefale at medbringe hund på denne rute. Du kommer igennem flere dyrefolde, og køerne kan godt være nærgående. De gør ikke noget, men hvis der ikke er kontrol over hunden, kan det hurtig gå galt. Vi oplevede selv at en flok på 20 køer jagtede en hund og dens ejer. Det var bestemt ikke sjovt at opleve, og vi måtte bryde ind og hjælpe ejeren med at holde køerne væk.

Hvad skal jeg pakke?
Pak en dagsrygsæk med vand, madpakke, et par ekstra sokker og tøj til vejret.
Jeg har lavet en generel pakkeliste samt tips og tricks til gear, som du kan finde her.

Min vurdering
Landskabet omkring Hald Sø og Dollerup bakker er vildt enestående og fascinerende. Området føles slet ikke som Danmark. Udsigten fra Dollerup Ishus over Hald Sø er smuk, og på en varm sommerdag med en is i hånden efter 18 km vandretur, bliver det simpelthen ikke bedre. Det er samtidig ret unikt, at en rute byder på middelalderborg og herregård på samme tid. Området ved Hald Sø er et sted, jeg er kommet ret ofte de sidste 10 år. Både med telt, i shelter eller for en god vandretur. Området har det hele! Pas på det :)

Nyttige links
Hald Hovedgaard: https://haldhovedgaard.dk
Hald Slot: https://viborgmuseum.dk/besøg-os/de-fem-halder
Dollerup Ishus: https://www.facebook.com/dollerupishus/

En af de mange dyrefold du vil opleve langs ruten. Bare rolig, de gør ikke noget :)

Hele område omkring Hald Hovedgaard er åbnet året rundt, og til venstre for hovedbygningen finder du et par mindre bygninger med herberg, informationscenter, toiletfaciliteter og parkering. Foto: Jesper Maagaard

Landskabet er både åbnet…

… og mere lukket undervejs på Hald Sø Ruten. Her er det på “Inderøen”.